Bedrägerier mot företag – här är varningssignalerna

De senaste åren har bedrägerier mot privatpersoner och företag ökat. Det kan handla om erbjudande om investeringar som leder till stora vinster men också uppmaningar att logga in via bank-id och vips är bankkontot tomt. Genom att lära dig känna igen varningssignalerna kan du undvika att gå i fällan.

Bedragare arbetar både metodiskt och långsiktigt och presenterar ofta välpolerade fasader för att lura folk på pengar.  

Finansinspektionen har sammanställd några varningssignaler som gör att både privatpersoner och företagare får bättre verktyg att kunna känna igen och se igenom ett bedrägeriförsök.  

  1. Det finns inga snabba, enkla och säkra investeringar. Låter det för bra för att vara sant? Då är det oftast det. Enkla investeringar som snabbt leder till stora vinster finns inte.  
  1. Var skeptisk till alla som erbjuder investeringar via sociala medier, telefon eller mejl. Seriösa företag erbjuder inte investeringar på det här sättet och särskilt inte på kvällstid.  
  1. Gör inte affärer med företag du inte känner. Låt inte ett företag som du inte litar på ta hand om dina pengar. Gör först en noggrann kontroll av företaget som du ska göra affärer med. Det gäller inte bara vid stora investeringar utan generellt.  

Företag som har tillstånd att erbjuda finansiella tjänster i Sverige finns i Finansinspektionens företagsregister. Finansinspektionen har också en varningslista över företag som inspektionen och tillsynsmyndigheter i andra länder vill varna för. Det kan vara företag som inte har tillstånd eller att ett företagsnamn utnyttjas till bedrägerier. Kontrollera företaget där!  

Säkerhetskollen är en tjänst som Stöldskyddsföreningen (SSF) erbjuder. Där kan du testa om till exempel din hemsida och lösenord är säkra.  

Gör alltid en polisanmälan om du har råkat ut för ett bedrägeri!

The post Bedrägerier mot företag – här är varningssignalerna appeared first on Tidningen Konsulten.



Förslagen i budgetpropositionen – så påverkas du som företagare

I år har regeringen lagt fram flera förslag med syfte att stärka Sveriges ekonomi. Här är några förslag som kan påverka dig som driver ditt företag som enskild näringsverksamhet eller …

Börja göra din hållbarhetsredovisning nu – så kommer du igång

Hållbarhet blir allt viktigare för små och medelstora företag som vill stärka sin trovärdighet, förbli konkurrenskraftiga och möta framtidens krav. Som företagare har du mycket att vinna …

Maximera din utdelning som fåmansdelägare – att tänka på innan årsskiftet

Som delägare i ett fåmansaktiebolag behöver du tänka på några saker innan årsskiftet för att kunna tillgodoräkna dig ett så stort gränsbelopp som möjligt. Har du till exempel koll på …

Slopat krav på papperskvitto – tänk på detta och digitalisera din bokföring

Du har säkert inte missat att en efterlängtad lagändring trädde i kraft den 1 juli? Företagare har länge sett fram emot att slippa spara alla papperskvitton. I stället räcker det att …

Hyr du in konsulter? Nu får 24-månaders regeln effekt

Effekten av LAS och hanteringen av konsulter via uthyrning blir tydlig den 1 oktober 2024 när den så kallade 24-månadersregeln träder i kraft. Pernilla Levén Mohn, HR-chef på Poolia, …

Så bidrar redovisnings- och lönekonsulter till företagets framgång

Som företagare är du ständigt upptagen med att driva verksamheten framåt, samtidigt som du måste hålla koll på nya regelverk, ekonomi och skydda företaget mot brott. Genom att samarbeta …

Skydda företaget mot penningtvätt – här är de vanligaste metoderna

Tyvärr blir det allt vanligare att kriminella nätverk nyttjar företag för att tvätta pengar och dölja brottslig verksamhet. Detta kan drabba alla branscher och företag. Finanspolisen och …

Nu kompenseras personer födda 1957

Riksdagen har beslutat om att personer som är födda 1957 ska kompenseras för den uteblivna skattesänkningen för beskattningsåret 2023. Kompensationen, som motsvarar den skattelättnad det …

Lina Andersson: Allt fler kunder ställer krav på att vi ska arbeta hållbart

Home of Textile säljer dekor, möbler och textil till projektkunder, butiker, E-handlare och direkt till konsument. De senaste åren har de tagit stora steg mot hållbarhet, trots att de är ett …

Så skyddar du BRF:en mot ekonomisk brottslighet

Den ekonomiska brottsligheten mot bostadsrättsföreningar ökar. Den senaste tiden har det uppmärksammats hur ekonomiska brottslingar plundrar föreningarna. Här berättar vi hur du skyddar …

Senaste nytt